Bygg stall och hästboxar

Ska du bygga stall hemma – vilka regler är det då som gäller?
Det finns en del bestämmelser att ha i åtanke när du bestämt dig för att renovera eller bygga boxar och stall, både rekommendationer och regler.

Så räkna du ut takhöjd på stall

För att räkna ut minsta godtagbara takhöjd behöver du veta mankhöjd x 1,5 m = minsta takhöjd. Dock får takhöjden aldrig understiga 2,2 meter oavsett mankhöjd på häst.

Tänk på att takhöjden räknas från bäddens eller störets överkant till underkant på lägsta bjälke. 

För att stallgången ska bara godkänd bör måttet vara minst 2,5 meter.
Kanske behöver du bredare stallgång om du tänker ha öppna boxar eller luckor, när du har häst uppställd i gången eller vid in och utsläpp vill du inte att hästarna ska kunna nå varandra över boxen. Det kan skapa bråk eller oro från hästarna om de inte är bekväma med varandra.

Hur stor måste boxen vara?

Hur stor box du måste ha varierar beroende på mankhöjd på häst eller ponny. Man rekommenderar alltid att bygga boxen minst 20% större, eftersom det ger hästen mer bekvämlighet och blir oftast mer lättskött vid mockning/renhållning.
Tänk också på att inte begränsa stallet om utrymme finns, flyttar det in större hästar en först tänkt är det alltid bra att inte ha för små boxar.

HÄSTENS MANKHÖJDEN HÄST -BOX AREAKORTASTE BOXSIDASKILJEVÄGGENS HÖJD EXKL. GALLER
<85 cm3,00 m21,50 m0,80 m
<107 cm4,00 m21,60 m 0,95 m
<130 cm5,00 m21,90 m1,15 m
<140 cm6,00 m22,10 m 1,25 m
<150 cm7,00 m22,20 m1,30 m
<160 cm8,00 m22,35 m 1,40 m
<170 cm 9,00 m22,50 m 1,50 m
>171 cm10,00 m22,70 m1,60 m
Rekommendationen är alltid att bygga boxar 20% större är minsta tillåtna måttet.

Ett exempel:

För en häst med mankhöjden 1,65 m är minimikraven att boxarean ska vara 9 m2 och kortaste sidan 2,5 m. Multipliceras dessa siffror med 1,2 blir boxarean ca 11 m2 och kortaste sidan 3,0 m. Den långa sidan blir 11/3 = 3,7 m. (Observera att denna box, 11 m2 och kortaste sidan 3,0 m, även uppfyller minimi- kraven för en fölningsbox). – Jordbruksverket

Tänk på att om du bygger om äldre byggnad till stall att lämpliga stängda foder utrymmen måste byggas.

Köp säker boxinredning med lättskötta material, det vinner du på i längden. 

Du kan köpa inredning i olika material och utformningar idag. Om du vill ha skjutdörr eller slagdörr är en smaksak, viktigt att tänka på att välja rätt lås. Tänk på att om du väljer slagdörr bör den svänga åt de håll så hästen inte behöver gå runt dörren för att komma in i boxen för att minska skaderisk för att fastna elle olyckor. 

Standardmåtten på inredning är idag 3 m eller 3,5 m. Bygger du boxar 3m x 3,5 behöver du aldrig oroa dig för storleken på boxen. De mindre hästarna kommer trivas i den stora miljön samtidigt som hästar 171 cm och högre får en godkänd box. 

Kellfri.se kan du fraktfritt beställa boxar, inredning och allt material så som vattenkoppar, krubbor som du behöver när du bygger stall.

Information om fästen och tillbehör står på varje länk, är du fortfarande osäker mejlar du deras kundtjänst – de är proffs på stallbygge och hjälper dig gärna med alla frågor du kan tänkas ha om ditt stallbygge.
Dessutom levererar de direkt hem till dig!


Box med skjutdörr

Mitt tips är att välja en box med skjutdörr, du undviker att dörren tar onödig plats och skapar farliga situationer och klämrisker när djuret ska gå runt dörren.

Vill du ha öppen front är luckan enkel att öppna och stänga. Vissa hästar vill kunna se ut medans andra behöver stängd lucka då de biter och nafsar på allt och alla de får tag på.


Box med slagdörr

På en box med slagdörr väljer du om dörren ska öppnas åt häger eller vänster. Även denna dörr har en lycka du kan välja om den ska vara öppen eller stängd.

Slagdörren ger ett lite lyxigare intryck med sina detaljer!


Att välja material till ditt stall

När du köper färdig inredning vet du att du får ett säkert och hållbart stall att trivas i. Det är enkelt att bygga själv för de händiga, och kommer i alla olika mått och modeller för att passa just ditt stall.

Plastplanken är nästintill underhållsfritt och lämpar sig både för utestall och uteboxar på grund av tåligheten i materialet. Du behöver aldrig måla eller olja utan spolar bara av när det behövs en uppfräschning.

Plastplanket är tåligt och även om det är lite dyrare vinner du på investeringen i längden.
Har du hästar som biter mycket på inredningen rekommenderar vi att du väljer plastplanket, eller penslar riktigt med antibit på granplank.