börja ridskola

Att börja på ridskola

Välj ridskola 

Ridskolan blir ofta en plats där det spenderas mycket tid även utanför ridlektionerna. Besök gärna stallet innan eftersom det blir en plats där både du och hästarna ska trivas.

Att tänka på när du väljer ridskola är att du har en bra ridlärare och att ridskolan har rätt storlek på hästarna till dig. Visst kan du lära dig rida på stora hästar, men det kan vara enklare och kännas mindre skrämmande på en ponny.

När du ridit ett tag kan det vara aktuellt att få ansvarsområden i stallet. Runt hästar är det inte bara ridning, utan borsta mocka och sköta på olika sätt är en del av att rida. 

Förberedelser innan första ridlektionen

När du är i stallet är det viktigt att du har viss typ av utrustning för att undvika skador. 

Ska du prov rida för första gången? 
Då kan du oftast få låna en hjälm och väst av ridskolan. Kom ihåg att i god tid kontakta just din ridskola och kontrollera detta.

I övrigt är det viktigt att du tar på dig oömma kläder och skor med klack, detta är för att undvika att foten glider igenom stigbygeln. Långbyxor är också nödvändigt även om det är sommar och varmt!

Tänk på att inte använda halsduk eller för stora kläder, ridläraren vill se hur du sitter på hästen och det är viktigt att hästen inte blir rädd för lösa och fladdrande kläder. 

Vad behöver jag för ridutrustning?

När du vet att du vill fortsätta rida är det dags att införskaffa egen utrustning. Behöver du tips i djungel av ridkläder? Du hittar mer information i vår artikel om ridkläder för nybörjaren.

Hjälmar finns i alla olika prisklasser och former. Du behöver även ridbyxor och ridstövlar eller ridskor och chaps. En säkerhetsväst kan vara en dyrare men ack så viktig säkerhetsutrustning. 

Hemsidan Horze.se erbjuder ett brett sortiment av olika sorters hjälmar, västar, ridbyxor och ridskor till både barn och vuxna. Hur går första ridlektionen till? 

Innan lektionen börjar blir du tilldelad en häst, du som nybörjare får en ledare eller en vuxen som hjälper dig.

Ni leder hästen tillsammans från stallet och in till medellinjen i ridhuset, där ska ni innan man sitter upp alltid spänna sadelgjorden och kontrollera längden på stigläder så att de passar. Detta hjälper ridläraren er med om ni är osäkra!

Hästar kan vara stora och skrämmande, men ge inte upp efter första gången. Umgås med djuren och våga dig upp igen. 
Att rida är svårt och mycket att tänka på. Det kan kännas som en omöjlig uppgift att hålla balanas samtidigt som du ska styra och sitta upprätt, men övning ger färdighet!

Tänk på att prata med ridläraren om vad du tyckte va svårt eller om du inte förstår, det hjälper er att lära känna varandra och ridläraren kan hjälpa dig ännu bättre. 

Man brukar säga att rid-killar och tjejer ofta blir självständiga starka individer som lär sig att ta ansvar i stallet – ett av de goda argumenten för att övertala mamma och pappa om att få börja rida! 

Att tänka på som förälder 

Vi tror att hästsporten ger unga killar och tjejer goda möjligheter att utvecklas. Stallet blir ett ställe där de får lära sig att ta ansvar och blir självständiga.

Ridsporten är tidskrävande men ger ofta mycket tillbaka! 
Var gärna närvarande och lyssna vid lektionerna, ibland behöver ridläraren hjälp att leda hästarna så ta själv på dig oömma skor. 

Vill du lära dej ännu mer om ridning? Klicka HÄR för att komma till Svenska ridsportförbundets folder.